Isnin, 12 Mei 2008

Kolestrol Darah

Kolesterol darah yang tinggi merupakan satu keadaan di mana tahap kolesterol dalam darah meningkat tinggi. Lazimnya, badan kita akan mengimbangi kolesterol yang diperolehi dari makanan supaya apabila terlalu banyak kolesterol dihasilkan dari makanan, organ hati akan mengurangkannya. Tetapi jika kita mempunyai berlebihan berat badan atau memakan makanan yang tinggi lemak, maka badan kita tidak lagi mampu mengimbanginya. Bila ini terjadi, paras kolesterol darah akan meningkat.

Faktor risiko penyakit jantung yang lain

  • Sejarah keluarga yang mempunyai penyakit jantung

  • Tekanan darah tinggi

  • Merokok

  • Diabetes

  • Kegemukan (berlebihan berat badan)

  • Gaya hidup yang sedentari

Jika anda memiliki satu atau lebih dari faktor di atas, anda perlu berjumpa doktor untuk mendapatkan pemeriksaan kolesterol darah anda.

(Jumlah paras kolesterol yang disyorkan : di bawah 200mg/dl atau di bawah 5.5mmol/L dengan paras kolesterol LDL kurang dari 130 mg/dl dan paras kolesterol HDL lebih dari 35 mg/dl (#1.6 mmol/L). Pada kebiasaannya kaum wanita yang masih mengalami haid mempunyai HDL lebih tinggi dari kaum lelaki. Jadi untuk kaum wanita, paras HDL yang melebihi 55 mg/dl adalah baik dan disyorkan. Jumlah paras kolesterol yang melebihi 200 hingga 220 mg/dl selalunya dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung.

RISIKO

Paras kolesterol yang tinggi boleh meningkatkan risiko saluran darah tersumbat yang boleh mengakibatkan:

  • Serangan jantung

  • Angin ahmar (strok)

  • Serangan sakit dada atau angina

  • Tekanan darah tinggi

  • Kegagalan buah pinggang

Pengurusan sendiri

Pendekatan bukan-farmakologi

  • Penurunan berat badan- bersenam secara tekal (tetap dan berterusan) sekurang-kurangnya 3 kali seminggu untuk 30 minit bagi setiap sesi. Berat badan hendaklah diturunkan tidak melebihi 0.5-1.0 kg setiap minggu. Indeks Jisim Badan yang disyorkan ialah antara 18.5 - <>

  • Berhenti merokok

  • Pengambilan alkohol yang berlebihan akan meningkatkan paras trigliserida plasma. Walau bagaimanapun, meminum alkohol secara sederhana dikaitkan dengan peningkatan paras kolesterol HDL (tidak melebihi 21 unit untuk lelaki dan 14 unit untuk wanita) (1 unit alkohol adalah bersamaan dengan = pain bir, 1 gelas wain atau = 'peg spirit')

  • Pengubahsuaian diet-cara mengurangkan lemak dalam makanan adalah seperti berikut:

    • Kurangkan pengambilan keseluruhan lemak dalam makanan kepada 30% atau kurang dari jumlah kalori.

    • Kurangkan pemgambilan lemak tepu kepada 10% kurang dari jumlah kalori.

    • Kurangkan pengambilan kolesterol kepada kurang dari 300 mg sehari.

Petua

  • Tanggalkan kulit dari daging ayam sebelum dimakan.

  • Elakkan dari menambah kicap atau lain-lain sos, minyak, mayonis, krim atau mentega ke dalam makanan anda.

  • Pilih lebih banyak ikan atau bahan makanan laut yang lain untuk dimakan

  • Buangkan segala lemak yang ternampak pada daging

  • Jangan menggoreng dalam minyak yang banyak. Gunakan teknik kacau-goreng.

  • Memakan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan.

  • Memakan lebih banyak roti dan bijirin. Elak dari mengambil roti bulan sabit (croissants), biskut, pastri dan kuih-muih yang manis dan berminyak.

Gunakan Garis Panduan Diet Malaysia untuk merancang diet anda. Keperluan kalori bagi setiap individu adalah seperti di bawah:

Pengambilan kalori
Pengambilan lemak
Jika anda wanita yang sedentari atau warga tua.
1,600 kalori
36  53 gram
Bagi wanita yang aktif, kanak-kanak atau remaja belasan tahun
Sekurang-kurangnya 2,000 kalori
44  67 gram
Lelaki yang aktif atau remaja
Sekurang-kurangnya 2,400 kalori
53  80 gram

Catatan: panduan ini adalah untuk individu yang sihat. Jika anda mempunyai kolesterol darah yang tinggi atau berlebihan berat badan, had pengambilan lemak akan ditentukan oleh Pegawai Jenis Makanan atau Pegawai Pemakanan anda.

Berapa banyakkah yang dikatakan banyak?

Untuk mengira berapa jumlah gram lemak yang dibenarkan dalam makanan anda, anda perlu mengira jumlah kalori yang anda makan dalam sehari. Kemudiannya bahagikan dengan 30 (30% dari jumlah keseluruhan kalori : 9 kalori bagi setiap gram lemak).

Jumlah gram lemak yangdibenarkan =

Contohnya:Untuk diet 2000 kalori jumlah maksima lemak yang dibenarkan ialah:

Jumlah kalori diet / 30

2000 / 30 = 67 gram lemak sehari

Kandungan lemak dalan makanan biasa

Jenis Makanan

Gram lemak Untuk setiap sajian

% kalori dari lemak

Makanan tinggi lemak

Hamburger saiz biasa

11.8

39

Hot dog

14.5

54

Kentang goreng,

20-25 keping ( saiz biasa yang digoreng dengan minyak sayuran)

12.2 47

Keropok kentang 1 aun

10.1

61

Mentega/majerin, I sudu teh

4

94

Sos salad (Thousand island)- 2 sudu makan

11.1

85

Kek keju (cheesecake)

16.3

57

Makanan rendah lemak

Kacang hijau- direbus = cawan

0.2

9

Roti - 1 keping

1.1

16

Oatmeal- 1 cawan

2.4

15

Buah epal- I biji

0.5

6

Ubi kentang- 1 biji dipanggang

0.2

1

Tiada ulasan: